top of page
Haaruitval bij vrouwen, dunner wordend haar en kaalheid.

Haaruitval bij vrouwen

Wat is er te doen aan haaruitval bij vrouwen? 

Onze ervaren dermatologen helpen jou met een professionele beoordeling en door de beste medische oplossing te geven voor jouw specifieke situatie. 

Na het veertigste levensjaar ervaart maar liefst 40% van de vrouwen dat hun haar dunner wordt. Dit kan emotioneel belastend zijn, omdat je haar een belangrijk onderdeel is van je identiteit.
 

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot overmatig haaruitval bij vrouwen.
Extreme stress-situaties zoals een bevalling, ziekte of hormonale schommelingen kunnen jouw lichaam ertoe brengen om tijdelijk veel haar te verliezen. Ook speelt erfelijkheid een rol bij dunner wordend haar.
 

Om de oorzaak van jouw haaruitval te achterhalen en de juiste behandelopties te bespreken, is het belangrijk om een gespecialiseerde dermatoloog te raadplegen.
Een accurate diagnose is essentieel voor het kiezen van de juiste behandeling en het voorspellen van het behandelresultaat. Je kunt een afspraak maken voor een persoonlijk consult met een dermatoloog om jouw haarprobleem te bespreken.
 

Bij onze haarkliniek bieden we verschillende behandelingsopties, afhankelijk van de oorzaak van jouw haaruitval. Of het nu gaat om alopecia androgenetica, telogeen effluvium, cicatriciële alopecie of alopecia areata, we kunnen je voorzien van deskundig advies en op maat gemaakte behandelplannen om jouw haargezondheid te verbeteren.
 

Onthoud dat niet elke behandeling geschikt is voor iedereen, en het raadplegen van een dermatoloog zal je helpen om de beste oplossing te vinden die past bij jouw specifieke situatie. We staan voor je klaar om je te ondersteunen bij het aanpakken van jouw haarproblemen en het herstellen van een gezonde haargroei.

De meest voorkomende haarproblemen bij vrouwen zijn:

Erfelijke aanleg voor haaruitval
Alopecia androgenetica

Wat in de volksmond gewone of klassieke kaalheid wordt genoemd, heet in de geneeskunde alopecia androgenetica.  Alopecia androgenetica komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Haarverlies of dunner wordend haar bij vrouwen door alopecia androgenetica is een proces dat –naast erfelijkheid- wordt beïnvloed door ras, geslacht, leeftijd en een combinatie van genetische en hormonale factoren, waarbij dihydrotestosteron (DHT) een rol speelt.  

Bij alopecia androgenetica worden de haarzakjes geleidelijk kleiner en produceren ze dunner en korter haar, wat resulteert in een verlies van haardichtheid en volume. Het begint meestal op specifieke plekken op de hoofdhuid, zoals de kruin bij mannen en de middenscheiding bij vrouwen, en kan zich geleidelijk uitbreiden naar andere delen van de hoofdhuid.

Vrouw met alopecia androgenetica
  • Wat is de oorzaak van alopecia androgenetica?
    Elk haarzakje kan per mensenleven ongeveer 20 keer een haar voortbrengen, waarna het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft zou een mens pas na verloop van 60 tot 90 jaar kaalheid kunnen vertonen. Kaalheid op jeugdiger leeftijd met een erfelijke oorzaak wordt veroorzaakt door de mate van gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit DHT wordt onder invloed van een enzym (5-alpha-reductase, type I en II) gevormd uit het hormoon testosteron. Het DHT bindt zich aan de androgeenreceptor (een ‘biologisch magneetje’) van het haarwortelzakje, dat daardoor minder goed doorbloed wordt. De groeifase van de haar wordt daardoor verkort van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden. De aangedane haren worden met iedere haarcyclus fijner en korter en het haarwortelzakje sterft uiteindelijk versneld af. Als dit proces zich bij veel haarzakjes voordoet, wordt de haardos steeds dunner. Het aantal androgeenreceptoren dat een mens heeft is genetisch bepaald en dat verklaart waarom sommige mensen wel en anderen niet kaal worden.
  • Welke behandelopties zijn er bij alopecia androgenetica?
    Er zijn nogal wat producten en behandelingen die een werking claimen bij het stoppen van haarverlies door alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid). Elke twee maanden komt er een nieuwe shampoo, lotion of voedingssupplement op de markt waarvan de werkzaamheid wordt beweerd. Helaas zijn die claims meestal loze beloftes en kan de werking niet wetenschappelijk worden aangetoond. Er zijn echter ook voldoende opties waarvan de werkzaamheid met wetenschappelijke studies is aangetoond. Onderstaand een overzicht van de bij Intermedica gehanteerde behandelopties. De werkzaamheid van de producten kan worden uitgedrukt als percentage van een volledige werkzaamheid, waarbij het haarverlies volledig is genormaliseerd. De effectiviteit van de producten waarvoor wetenschappelijk bewijs beschikbaar is, is als volgt (schattingen): Minoxidil-lotion: 25% Diane-pil, Yasmin-pil of Yaz-pil: 25% Trix Basic Alpha + Trix Basic Beta: 25% Aminexil : 20% Androcur: 20% Overige voedingssupplementen: 0-10% Shampoos met Aminexil: 5% Overige shampoos en lotions: 0-2% De effectiviteit van de diverse producten mag niet bij elkaar worden opgeteld. Wel kan de effectiviteit van het ene product iets worden verbeterd als daarbij nog een ander product wordt gebruikt. Daarnaast worden behandelingen aangeboden waarvan eveneens slechts een zwak bewijs voorhanden is dat deze het proces van haarverlies door alopecia androgenetica remmen. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn licht- en laserbehandelingen en de inspuiting in de hoofdhuid van vitaminen en mineralen (PRP, mesotherapie). Deze worden niet bij Intermedica uitgevoerd.
  • Hoe zit het met finasteride en dutasteride voor vrouwen?
    De geneesmiddelen finasteride en dutasteride worden al lange tijd en met goede klinische resultaten voorgeschreven aan vrouwen met haarverlies door alopecia androgenetica door de dermatologen van de Intermedica Kliniek. Deze geneesmiddelen worden off-label voorgeschreven. Offlabel gebruik van geneesmiddelen betekent dat ze worden voorgeschreven voor een ander doel of op een andere manier dan waarvoor ze zijn goedgekeurd. Dit gebeurt op basis van de professionele beoordeling van een arts. Dit is wettelijk toegestaan. Finasteride en dutasteride zijn oorspronkelijk goedgekeurd voor en worden voorgeschreven bij de behandeling van prostaatproblemen, maar blijken in een lage dosering ook effectief bij het voorkomen van haarverlies door alopecia androgenetica, een zogenaamde positieve bijwerking. Finasteride en dutasteride beïnvloeden de hoeveelheid dihydrotestosteron (DHT) in je bloed. DHT is een belangrijke stof bij de ontwikkeling van de mannelijke genitaliën. Die ontwikkeling begint al in de baarmoeder en gaat bij mannen door tot het einde van de puberteit. Om ieder risico (hoe klein het ook is!) op een genitale afwijking bij een mannelijke foetus te voorkomen is het voorschrijven van finasteride en dutasteride aan strenge regels gebonden.* De Intermedica kliniek kan onder bepaalde voorwaarden aan vrouwen finasteride of dutasteride voorschrijven. Deze voorwaarden zijn: er is sprake van onvruchtbaarheid (post-menopauzaal, sterilisatie) of finasteride of dutasteride is in jouw situatie de enige mogelijke behandeling (andere behandelingen zijn niet of onvoldoende werkzaam gebleken) en je volledig bent geïnformeerd omtrent de voor- en nadelen van finasteride/dutasteride en daarover een verklaring tekent (“informed consent”) en overleg heeft plaatsgevonden met de apotheek die het geneesmiddel aflevert. Het is uitsluitend de dermatoloog die elke patiënt en omstandigheden beoordeelt en beslist. Door de dermatologen van de Intermedica Kliniek is in 2013 in samenwerking met internationaal befaamde trichologen retrospectief onderzoek uitgevoerd over de effectiviteit van finasteride en dutasteride bij gebruik door vrouwen met alopecia androgenetica. De resultaten van dit onderzoek kun je hier lezen of hieronder in PDF formaat downloaden. PDF wetenschappelijke publicatie: “The effectiveness of finasteride and dutasteride used for 3 years in women with androgenetic alopecia”. Ids H. Boersma, Arnold P. Oranje, Ramon Grimalt, Matilde Iorizzo, Bianca M. Piraccini, Emiel H. Verdonschot *Het bijwerkingencentrum Lareb heeft in de periode tussen 2005 en 2014 tien meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen van finasteride/dutasteride bij vrouwen. Twee van deze meldingen betrof het gebruik van finasteride tijdens een zwangerschap. Op grond hiervan wordt apotheken geadviseerd geen finasteride en dutasteride af te leveren aan vruchtbare vrouwen. Het volledige bericht van Lareb vind je hier.

Haaruitval bij vrouwen door ‘stress’
Telogeen effluvium

Jonge vrouw met dun haar stress telogeen effluvium.

Deze vorm van haaruitval bij vrouwen kan worden veroorzaakt door verschillende fysieke of psychische stressfactoren, zoals hoge koorts, infecties, bloedarmoede, operaties, ongevallen, emotionele problemen, streng diëten of alcoholmisbruik.

Na een bevalling ervaren veel vrouwen een fase van telogeen effluvium. Hierbij stopt de haarwortel met groeien en trekt het zich versneld terug in de rustfase van de haargroeicyclus, wat resulteert in verhoogd haarverlies bij het borstelen of door de handen door het haar halen. Gelukkig groeien de haren meestal na ongeveer zes maanden weer terug.

In sommige gevallen kan er sprake zijn van een chronisch telogeen effluvium, waarbij overmatige haaruitval bij vrouwen aanhoudt gedurende vele maanden tot zelfs jaren. Als je meer dan de gemiddelde 100 haren per dag verliest, kan dit duiden op telogeen effluvium en is het belangrijk om dit te laten onderzoeken.

  • Wat is de oorzaak van alopecia androgenetica?
    Elk haarzakje kan per mensenleven ongeveer 20 keer een haar voortbrengen, waarna het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft zou een mens pas na verloop van 60 tot 90 jaar kaalheid kunnen vertonen. Kaalheid op jeugdiger leeftijd met een erfelijke oorzaak wordt veroorzaakt door de mate van gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit DHT wordt onder invloed van een enzym (5-alpha-reductase, type I en II) gevormd uit het hormoon testosteron. Het DHT bindt zich aan de androgeenreceptor (een ‘biologisch magneetje’) van het haarwortelzakje, dat daardoor minder goed doorbloed wordt. De groeifase van de haar wordt daardoor verkort van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden. De aangedane haren worden met iedere haarcyclus fijner en korter en het haarwortelzakje sterft uiteindelijk versneld af. Als dit proces zich bij veel haarzakjes voordoet, wordt de haardos steeds dunner. Het aantal androgeenreceptoren dat een mens heeft is genetisch bepaald en dat verklaart waarom sommige mensen wel en anderen niet kaal worden.
  • Welke behandelopties zijn er bij alopecia androgenetica?
    Er zijn nogal wat producten en behandelingen die een werking claimen bij het stoppen van haarverlies door alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid). Elke twee maanden komt er een nieuwe shampoo, lotion of voedingssupplement op de markt waarvan de werkzaamheid wordt beweerd. Helaas zijn die claims meestal loze beloftes en kan de werking niet wetenschappelijk worden aangetoond. Er zijn echter ook voldoende opties waarvan de werkzaamheid met wetenschappelijke studies is aangetoond. Onderstaand een overzicht van de bij Intermedica gehanteerde behandelopties. De werkzaamheid van de producten kan worden uitgedrukt als percentage van een volledige werkzaamheid, waarbij het haarverlies volledig is genormaliseerd. De effectiviteit van de producten waarvoor wetenschappelijk bewijs beschikbaar is, is als volgt (schattingen): Minoxidil-lotion: 25% Diane-pil, Yasmin-pil of Yaz-pil: 25% Trix Basic Alpha + Trix Basic Beta: 25% Aminexil : 20% Androcur: 20% Overige voedingssupplementen: 0-10% Shampoos met Aminexil: 5% Overige shampoos en lotions: 0-2% De effectiviteit van de diverse producten mag niet bij elkaar worden opgeteld. Wel kan de effectiviteit van het ene product iets worden verbeterd als daarbij nog een ander product wordt gebruikt. Daarnaast worden behandelingen aangeboden waarvan eveneens slechts een zwak bewijs voorhanden is dat deze het proces van haarverlies door alopecia androgenetica remmen. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn licht- en laserbehandelingen en de inspuiting in de hoofdhuid van vitaminen en mineralen (PRP, mesotherapie). Deze worden niet bij Intermedica uitgevoerd.
  • Hoe zit het met finasteride en dutasteride voor vrouwen?
    De geneesmiddelen finasteride en dutasteride worden al lange tijd en met goede klinische resultaten voorgeschreven aan vrouwen met haarverlies door alopecia androgenetica door de dermatologen van de Intermedica Kliniek. Deze geneesmiddelen worden off-label voorgeschreven. Offlabel gebruik van geneesmiddelen betekent dat ze worden voorgeschreven voor een ander doel of op een andere manier dan waarvoor ze zijn goedgekeurd. Dit gebeurt op basis van de professionele beoordeling van een arts. Dit is wettelijk toegestaan. Finasteride en dutasteride zijn oorspronkelijk goedgekeurd voor en worden voorgeschreven bij de behandeling van prostaatproblemen, maar blijken in een lage dosering ook effectief bij het voorkomen van haarverlies door alopecia androgenetica, een zogenaamde positieve bijwerking. Finasteride en dutasteride beïnvloeden de hoeveelheid dihydrotestosteron (DHT) in je bloed. DHT is een belangrijke stof bij de ontwikkeling van de mannelijke genitaliën. Die ontwikkeling begint al in de baarmoeder en gaat bij mannen door tot het einde van de puberteit. Om ieder risico (hoe klein het ook is!) op een genitale afwijking bij een mannelijke foetus te voorkomen is het voorschrijven van finasteride en dutasteride aan strenge regels gebonden.* De Intermedica kliniek kan onder bepaalde voorwaarden aan vrouwen finasteride of dutasteride voorschrijven. Deze voorwaarden zijn: er is sprake van onvruchtbaarheid (post-menopauzaal, sterilisatie) of finasteride of dutasteride is in jouw situatie de enige mogelijke behandeling (andere behandelingen zijn niet of onvoldoende werkzaam gebleken) en je volledig bent geïnformeerd omtrent de voor- en nadelen van finasteride/dutasteride en daarover een verklaring tekent (“informed consent”) en overleg heeft plaatsgevonden met de apotheek die het geneesmiddel aflevert. Het is uitsluitend de dermatoloog die elke patiënt en omstandigheden beoordeelt en beslist. Door de dermatologen van de Intermedica Kliniek is in 2013 in samenwerking met internationaal befaamde trichologen retrospectief onderzoek uitgevoerd over de effectiviteit van finasteride en dutasteride bij gebruik door vrouwen met alopecia androgenetica. De resultaten van dit onderzoek kun je hier lezen of hieronder in PDF formaat downloaden. PDF wetenschappelijke publicatie: “The effectiveness of finasteride and dutasteride used for 3 years in women with androgenetic alopecia”. Ids H. Boersma, Arnold P. Oranje, Ramon Grimalt, Matilde Iorizzo, Bianca M. Piraccini, Emiel H. Verdonschot *Het bijwerkingencentrum Lareb heeft in de periode tussen 2005 en 2014 tien meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen van finasteride/dutasteride bij vrouwen. Twee van deze meldingen betrof het gebruik van finasteride tijdens een zwangerschap. Op grond hiervan wordt apotheken geadviseerd geen finasteride en dutasteride af te leveren aan vruchtbare vrouwen. Het volledige bericht van Lareb vind je hier.

Pleksgewijze kaalheid
Alopecia areata

Vrouw met alopecia areata

Bij pleksgewijze kaalheid, in de geneeskunde bekend als "alopecia areata" , kan haarverlies optreden in de vorm van ronde of ovale plekken zonder littekenvorming. Alopecia areata is een auto-immuunziekte: deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt door een storing in het afweersysteem. Hoewel er geen lichamelijke klachten zijn, kan het ziektebeeld wel zorgen voor bezorgdheid en angst bij de patiënt en hun familie.

De grootte van de ronde plekken kan variëren, zowel groter worden als kleiner. De kale plekken kunnen geheel of gedeeltelijk weer begroeid raken met haren. Na het verdwijnen van de kale plekken kunnen ze gedurende een lange periode wegblijven, maar ze kunnen ook na enkele maanden weer terugkeren. Het verloop van pleksgewijze kaalheid is dus onvoorspelbaar en kan variëren van persoon tot persoon. Alopecia areata komt voor bij vrouwen en mannen en in alle bevolkingsgroepen. Ongeveer 1 tot 2% van alle mensen krijgt ooit in het leven te maken met haaruitval door alopecia areata.

  • Wat is de oorzaak van alopecia androgenetica?
    Elk haarzakje kan per mensenleven ongeveer 20 keer een haar voortbrengen, waarna het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft zou een mens pas na verloop van 60 tot 90 jaar kaalheid kunnen vertonen. Kaalheid op jeugdiger leeftijd met een erfelijke oorzaak wordt veroorzaakt door de mate van gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit DHT wordt onder invloed van een enzym (5-alpha-reductase, type I en II) gevormd uit het hormoon testosteron. Het DHT bindt zich aan de androgeenreceptor (een ‘biologisch magneetje’) van het haarwortelzakje, dat daardoor minder goed doorbloed wordt. De groeifase van de haar wordt daardoor verkort van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden. De aangedane haren worden met iedere haarcyclus fijner en korter en het haarwortelzakje sterft uiteindelijk versneld af. Als dit proces zich bij veel haarzakjes voordoet, wordt de haardos steeds dunner. Het aantal androgeenreceptoren dat een mens heeft is genetisch bepaald en dat verklaart waarom sommige mensen wel en anderen niet kaal worden.
  • Welke behandelopties zijn er bij alopecia androgenetica?
    Er zijn nogal wat producten en behandelingen die een werking claimen bij het stoppen van haarverlies door alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid). Elke twee maanden komt er een nieuwe shampoo, lotion of voedingssupplement op de markt waarvan de werkzaamheid wordt beweerd. Helaas zijn die claims meestal loze beloftes en kan de werking niet wetenschappelijk worden aangetoond. Er zijn echter ook voldoende opties waarvan de werkzaamheid met wetenschappelijke studies is aangetoond. Onderstaand een overzicht van de bij Intermedica gehanteerde behandelopties. De werkzaamheid van de producten kan worden uitgedrukt als percentage van een volledige werkzaamheid, waarbij het haarverlies volledig is genormaliseerd. De effectiviteit van de producten waarvoor wetenschappelijk bewijs beschikbaar is, is als volgt (schattingen): Minoxidil-lotion: 25% Diane-pil, Yasmin-pil of Yaz-pil: 25% Trix Basic Alpha + Trix Basic Beta: 25% Aminexil : 20% Androcur: 20% Overige voedingssupplementen: 0-10% Shampoos met Aminexil: 5% Overige shampoos en lotions: 0-2% De effectiviteit van de diverse producten mag niet bij elkaar worden opgeteld. Wel kan de effectiviteit van het ene product iets worden verbeterd als daarbij nog een ander product wordt gebruikt. Daarnaast worden behandelingen aangeboden waarvan eveneens slechts een zwak bewijs voorhanden is dat deze het proces van haarverlies door alopecia androgenetica remmen. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn licht- en laserbehandelingen en de inspuiting in de hoofdhuid van vitaminen en mineralen (PRP, mesotherapie). Deze worden niet bij Intermedica uitgevoerd.
  • Hoe zit het met finasteride en dutasteride voor vrouwen?
    De geneesmiddelen finasteride en dutasteride worden al lange tijd en met goede klinische resultaten voorgeschreven aan vrouwen met haarverlies door alopecia androgenetica door de dermatologen van de Intermedica Kliniek. Deze geneesmiddelen worden off-label voorgeschreven. Offlabel gebruik van geneesmiddelen betekent dat ze worden voorgeschreven voor een ander doel of op een andere manier dan waarvoor ze zijn goedgekeurd. Dit gebeurt op basis van de professionele beoordeling van een arts. Dit is wettelijk toegestaan. Finasteride en dutasteride zijn oorspronkelijk goedgekeurd voor en worden voorgeschreven bij de behandeling van prostaatproblemen, maar blijken in een lage dosering ook effectief bij het voorkomen van haarverlies door alopecia androgenetica, een zogenaamde positieve bijwerking. Finasteride en dutasteride beïnvloeden de hoeveelheid dihydrotestosteron (DHT) in je bloed. DHT is een belangrijke stof bij de ontwikkeling van de mannelijke genitaliën. Die ontwikkeling begint al in de baarmoeder en gaat bij mannen door tot het einde van de puberteit. Om ieder risico (hoe klein het ook is!) op een genitale afwijking bij een mannelijke foetus te voorkomen is het voorschrijven van finasteride en dutasteride aan strenge regels gebonden.* De Intermedica kliniek kan onder bepaalde voorwaarden aan vrouwen finasteride of dutasteride voorschrijven. Deze voorwaarden zijn: er is sprake van onvruchtbaarheid (post-menopauzaal, sterilisatie) of finasteride of dutasteride is in jouw situatie de enige mogelijke behandeling (andere behandelingen zijn niet of onvoldoende werkzaam gebleken) en je volledig bent geïnformeerd omtrent de voor- en nadelen van finasteride/dutasteride en daarover een verklaring tekent (“informed consent”) en overleg heeft plaatsgevonden met de apotheek die het geneesmiddel aflevert. Het is uitsluitend de dermatoloog die elke patiënt en omstandigheden beoordeelt en beslist. Door de dermatologen van de Intermedica Kliniek is in 2013 in samenwerking met internationaal befaamde trichologen retrospectief onderzoek uitgevoerd over de effectiviteit van finasteride en dutasteride bij gebruik door vrouwen met alopecia androgenetica. De resultaten van dit onderzoek kun je hier lezen of hieronder in PDF formaat downloaden. PDF wetenschappelijke publicatie: “The effectiveness of finasteride and dutasteride used for 3 years in women with androgenetic alopecia”. Ids H. Boersma, Arnold P. Oranje, Ramon Grimalt, Matilde Iorizzo, Bianca M. Piraccini, Emiel H. Verdonschot *Het bijwerkingencentrum Lareb heeft in de periode tussen 2005 en 2014 tien meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen van finasteride/dutasteride bij vrouwen. Twee van deze meldingen betrof het gebruik van finasteride tijdens een zwangerschap. Op grond hiervan wordt apotheken geadviseerd geen finasteride en dutasteride af te leveren aan vruchtbare vrouwen. Het volledige bericht van Lareb vind je hier.

Kaalheid in de voorste haarlijn
Frontale fibroserende alopecie

Vrouw met kaalheid in de voorste haarlijn

Frontale fibroserende alopecie, ook wel bekend als FFA, is een chronische inflammatoire vorm van haarverlies die vooral vrouwen treft na de menopauze. Het kan zich kenmerken door het geleidelijk terugtrekken van de haargrens aan de voorzijde en zijkanten van de hoofdhuid, vaak gepaard gaande met roodheid, jeuk en een branderig gevoel. Hoewel de exacte oorzaak van FFA onbekend is, wordt het verondersteld een auto-immuunziekte te zijn, waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt en littekenvorming veroorzaakt.
 

Diagnose van FFA wordt gesteld op basis van klinisch onderzoek en soms een huidbiopsie. Er zijn voor FFA behandelingsopties beschikbaar om de progressie van de aandoening te vertragen.


​De aandoening kan hardnekkig zijn, dooft uiteindelijk uit, maar zal soms onomkeerbaar haarverlies veroorzaken.

  • Wat is de oorzaak van alopecia androgenetica?
    Elk haarzakje kan per mensenleven ongeveer 20 keer een haar voortbrengen, waarna het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft zou een mens pas na verloop van 60 tot 90 jaar kaalheid kunnen vertonen. Kaalheid op jeugdiger leeftijd met een erfelijke oorzaak wordt veroorzaakt door de mate van gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit DHT wordt onder invloed van een enzym (5-alpha-reductase, type I en II) gevormd uit het hormoon testosteron. Het DHT bindt zich aan de androgeenreceptor (een ‘biologisch magneetje’) van het haarwortelzakje, dat daardoor minder goed doorbloed wordt. De groeifase van de haar wordt daardoor verkort van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden. De aangedane haren worden met iedere haarcyclus fijner en korter en het haarwortelzakje sterft uiteindelijk versneld af. Als dit proces zich bij veel haarzakjes voordoet, wordt de haardos steeds dunner. Het aantal androgeenreceptoren dat een mens heeft is genetisch bepaald en dat verklaart waarom sommige mensen wel en anderen niet kaal worden.
  • Welke behandelopties zijn er bij alopecia androgenetica?
    Er zijn nogal wat producten en behandelingen die een werking claimen bij het stoppen van haarverlies door alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid). Elke twee maanden komt er een nieuwe shampoo, lotion of voedingssupplement op de markt waarvan de werkzaamheid wordt beweerd. Helaas zijn die claims meestal loze beloftes en kan de werking niet wetenschappelijk worden aangetoond. Er zijn echter ook voldoende opties waarvan de werkzaamheid met wetenschappelijke studies is aangetoond. Onderstaand een overzicht van de bij Intermedica gehanteerde behandelopties. De werkzaamheid van de producten kan worden uitgedrukt als percentage van een volledige werkzaamheid, waarbij het haarverlies volledig is genormaliseerd. De effectiviteit van de producten waarvoor wetenschappelijk bewijs beschikbaar is, is als volgt (schattingen): Minoxidil-lotion: 25% Diane-pil, Yasmin-pil of Yaz-pil: 25% Trix Basic Alpha + Trix Basic Beta: 25% Aminexil : 20% Androcur: 20% Overige voedingssupplementen: 0-10% Shampoos met Aminexil: 5% Overige shampoos en lotions: 0-2% De effectiviteit van de diverse producten mag niet bij elkaar worden opgeteld. Wel kan de effectiviteit van het ene product iets worden verbeterd als daarbij nog een ander product wordt gebruikt. Daarnaast worden behandelingen aangeboden waarvan eveneens slechts een zwak bewijs voorhanden is dat deze het proces van haarverlies door alopecia androgenetica remmen. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn licht- en laserbehandelingen en de inspuiting in de hoofdhuid van vitaminen en mineralen (PRP, mesotherapie). Deze worden niet bij Intermedica uitgevoerd.
  • Hoe zit het met finasteride en dutasteride voor vrouwen?
    De geneesmiddelen finasteride en dutasteride worden al lange tijd en met goede klinische resultaten voorgeschreven aan vrouwen met haarverlies door alopecia androgenetica door de dermatologen van de Intermedica Kliniek. Deze geneesmiddelen worden off-label voorgeschreven. Offlabel gebruik van geneesmiddelen betekent dat ze worden voorgeschreven voor een ander doel of op een andere manier dan waarvoor ze zijn goedgekeurd. Dit gebeurt op basis van de professionele beoordeling van een arts. Dit is wettelijk toegestaan. Finasteride en dutasteride zijn oorspronkelijk goedgekeurd voor en worden voorgeschreven bij de behandeling van prostaatproblemen, maar blijken in een lage dosering ook effectief bij het voorkomen van haarverlies door alopecia androgenetica, een zogenaamde positieve bijwerking. Finasteride en dutasteride beïnvloeden de hoeveelheid dihydrotestosteron (DHT) in je bloed. DHT is een belangrijke stof bij de ontwikkeling van de mannelijke genitaliën. Die ontwikkeling begint al in de baarmoeder en gaat bij mannen door tot het einde van de puberteit. Om ieder risico (hoe klein het ook is!) op een genitale afwijking bij een mannelijke foetus te voorkomen is het voorschrijven van finasteride en dutasteride aan strenge regels gebonden.* De Intermedica kliniek kan onder bepaalde voorwaarden aan vrouwen finasteride of dutasteride voorschrijven. Deze voorwaarden zijn: er is sprake van onvruchtbaarheid (post-menopauzaal, sterilisatie) of finasteride of dutasteride is in jouw situatie de enige mogelijke behandeling (andere behandelingen zijn niet of onvoldoende werkzaam gebleken) en je volledig bent geïnformeerd omtrent de voor- en nadelen van finasteride/dutasteride en daarover een verklaring tekent (“informed consent”) en overleg heeft plaatsgevonden met de apotheek die het geneesmiddel aflevert. Het is uitsluitend de dermatoloog die elke patiënt en omstandigheden beoordeelt en beslist. Door de dermatologen van de Intermedica Kliniek is in 2013 in samenwerking met internationaal befaamde trichologen retrospectief onderzoek uitgevoerd over de effectiviteit van finasteride en dutasteride bij gebruik door vrouwen met alopecia androgenetica. De resultaten van dit onderzoek kun je hier lezen of hieronder in PDF formaat downloaden. PDF wetenschappelijke publicatie: “The effectiveness of finasteride and dutasteride used for 3 years in women with androgenetic alopecia”. Ids H. Boersma, Arnold P. Oranje, Ramon Grimalt, Matilde Iorizzo, Bianca M. Piraccini, Emiel H. Verdonschot *Het bijwerkingencentrum Lareb heeft in de periode tussen 2005 en 2014 tien meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen van finasteride/dutasteride bij vrouwen. Twee van deze meldingen betrof het gebruik van finasteride tijdens een zwangerschap. Op grond hiervan wordt apotheken geadviseerd geen finasteride en dutasteride af te leveren aan vruchtbare vrouwen. Het volledige bericht van Lareb vind je hier.

Maak jij je zorgen over je haar?
Wij kunnen helpen!

Merk je dat je haar steeds dunner wordt? Verlies je meer haren dan normaal? Is je haargrens veranderd ten opzichte van vroeger? Maak je je zorgen over de afname van kwaliteit van je haar en wil je weten wat je kunt doen?
Onze dermatologen zijn experts op het gebied van haarproblemen.

Tijdens een consult wordt er een grondige diagnose gesteld en worden uitgebreid de behandelmogelijkheden met je besproken, samen met wat je daarvan kunt verwachten. We begrijpen dat haarverlies een emotionele impact kan hebben en ons team van professionals staat klaar om je te ondersteunen en de best mogelijke oplossingen te bieden.

Over Intermedica Kliniek

De Intermedica Kliniek is het toonaangevende expertisecentrum voor haarproblemen in Nederland. Huisartsen, dermatologen en (universitaire) ziekenhuizen verwijzen patiënten met haarziekten, overmatig haarverlies of dunner wordend haar naar de Intermedica Kliniek.

bottom of page