top of page
haartransplantatie.jpg

Haartransplantatie

Heb je last van dunner wordend haar en overweeg je een haartransplantatie om te voorkomen dat je kaal wordt? Bij een haartransplantatie is haarbehoud ook van groot belang. Laat ons je adviseren!

Bij een haartransplantatie worden haren herverdeeld, waarbij haren uit dichtbehaarde gebieden worden verplaatst naar dunbehaarde gebieden.


Het is belangrijk om goed geïnformeerd te worden over het behoud van de niet-getransplanteerde haren om te voorkomen dat deze uitvallen en alleen de getransplanteerde haren overblijven. Hier kan de Intermedica Kliniek je over adviseren. 
 

Bij Intermedica Kliniek bieden wij onafhankelijk en objectief advies over haartransplantatie en het meest effectieve behandelplan. We beoordelen of een haartransplantatie de beste optie is of dat er andere manieren zijn om de kwaliteit en dichtheid van je haren te verbeteren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Overweeg je een haartransplantatie?

Op het internet vind je veel informatie over haartransplantaties van verschillende klinieken, zowel in binnen- als buitenland. Mensen delen hun persoonlijke ervaringen op fora en er wordt druk over gediscussieerd.
 

Het is belangrijk om te weten dat er geen specifiek keurmerk is voor haartransplantaties, waardoor het lastig is om de echtheid of waarde van beweringen te verifiëren. Slechts enkele klinieken voeren een keurmerk, zoals het ZKN-keurmerk (Zelfstandige Klinieken Nederland), waarbij jaarlijks een onafhankelijke kwaliteitscontrole wordt uitgevoerd. Dat kan enige zekerheid bieden.
Bij sommige andere klinieken is het niet duidelijk of de informatie over behandelingen aan een kwaliteitscontrole is onderworpen.
 

Bij Intermedica Kliniek voeren wij geen haartransplantaties uit en hebben wij geen belang bij het aantrekken of verwijzen van patiënten voor haartransplantaties. Onze dermatologen verstrekken daarom objectieve informatie over dit onderwerp.

Heb je vragen over haartransplantaties? Kijk dan hier voor antwoorden op veelgestelde vragen. Als je vraag niet beantwoord is, kan je deze stellen via ons contactformulier. We helpen je graag verder!

  • Wat is de oorzaak van alopecia androgenetica?
    Elk haarzakje kan per mensenleven ongeveer 20 keer een haar voortbrengen, waarna het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft zou een mens pas na verloop van 60 tot 90 jaar kaalheid kunnen vertonen. Kaalheid op jeugdiger leeftijd met een erfelijke oorzaak wordt veroorzaakt door de mate van gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit DHT wordt onder invloed van een enzym (5-alpha-reductase, type I en II) gevormd uit het hormoon testosteron. Het DHT bindt zich aan de androgeenreceptor (een ‘biologisch magneetje’) van het haarwortelzakje, dat daardoor minder goed doorbloed wordt. De groeifase van de haar wordt daardoor verkort van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden. De aangedane haren worden met iedere haarcyclus fijner en korter en het haarwortelzakje sterft uiteindelijk versneld af. Als dit proces zich bij veel haarzakjes voordoet, wordt de haardos steeds dunner. Het aantal androgeenreceptoren dat een mens heeft is genetisch bepaald en dat verklaart waarom sommige mensen wel en anderen niet kaal worden.
  • Welke behandelopties zijn er bij alopecia androgenetica?
    Er zijn nogal wat producten en behandelingen die een werking claimen bij het stoppen van haarverlies door alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid). Elke twee maanden komt er een nieuwe shampoo, lotion of voedingssupplement op de markt waarvan de werkzaamheid wordt beweerd. Helaas zijn die claims meestal loze beloftes en kan de werking niet wetenschappelijk worden aangetoond. Er zijn echter ook voldoende opties waarvan de werkzaamheid met wetenschappelijke studies is aangetoond. Onderstaand een overzicht van de bij Intermedica gehanteerde behandelopties. De werkzaamheid van de producten kan worden uitgedrukt als percentage van een volledige werkzaamheid, waarbij het haarverlies volledig is genormaliseerd. De effectiviteit van de producten waarvoor wetenschappelijk bewijs beschikbaar is, is als volgt (schattingen): Minoxidil-lotion: 25% Diane-pil, Yasmin-pil of Yaz-pil: 25% Trix Basic Alpha + Trix Basic Beta: 25% Aminexil : 20% Androcur: 20% Overige voedingssupplementen: 0-10% Shampoos met Aminexil: 5% Overige shampoos en lotions: 0-2% De effectiviteit van de diverse producten mag niet bij elkaar worden opgeteld. Wel kan de effectiviteit van het ene product iets worden verbeterd als daarbij nog een ander product wordt gebruikt. Daarnaast worden behandelingen aangeboden waarvan eveneens slechts een zwak bewijs voorhanden is dat deze het proces van haarverlies door alopecia androgenetica remmen. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn licht- en laserbehandelingen en de inspuiting in de hoofdhuid van vitaminen en mineralen (PRP, mesotherapie). Deze worden niet bij Intermedica uitgevoerd.
  • Hoe zit het met finasteride en dutasteride voor vrouwen?
    De geneesmiddelen finasteride en dutasteride worden al lange tijd en met goede klinische resultaten voorgeschreven aan vrouwen met haarverlies door alopecia androgenetica door de dermatologen van de Intermedica Kliniek. Deze geneesmiddelen worden off-label voorgeschreven. Offlabel gebruik van geneesmiddelen betekent dat ze worden voorgeschreven voor een ander doel of op een andere manier dan waarvoor ze zijn goedgekeurd. Dit gebeurt op basis van de professionele beoordeling van een arts. Dit is wettelijk toegestaan. Finasteride en dutasteride zijn oorspronkelijk goedgekeurd voor en worden voorgeschreven bij de behandeling van prostaatproblemen, maar blijken in een lage dosering ook effectief bij het voorkomen van haarverlies door alopecia androgenetica, een zogenaamde positieve bijwerking. Finasteride en dutasteride beïnvloeden de hoeveelheid dihydrotestosteron (DHT) in je bloed. DHT is een belangrijke stof bij de ontwikkeling van de mannelijke genitaliën. Die ontwikkeling begint al in de baarmoeder en gaat bij mannen door tot het einde van de puberteit. Om ieder risico (hoe klein het ook is!) op een genitale afwijking bij een mannelijke foetus te voorkomen is het voorschrijven van finasteride en dutasteride aan strenge regels gebonden.* De Intermedica kliniek kan onder bepaalde voorwaarden aan vrouwen finasteride of dutasteride voorschrijven. Deze voorwaarden zijn: er is sprake van onvruchtbaarheid (post-menopauzaal, sterilisatie) of finasteride of dutasteride is in jouw situatie de enige mogelijke behandeling (andere behandelingen zijn niet of onvoldoende werkzaam gebleken) en je volledig bent geïnformeerd omtrent de voor- en nadelen van finasteride/dutasteride en daarover een verklaring tekent (“informed consent”) en overleg heeft plaatsgevonden met de apotheek die het geneesmiddel aflevert. Het is uitsluitend de dermatoloog die elke patiënt en omstandigheden beoordeelt en beslist. Door de dermatologen van de Intermedica Kliniek is in 2013 in samenwerking met internationaal befaamde trichologen retrospectief onderzoek uitgevoerd over de effectiviteit van finasteride en dutasteride bij gebruik door vrouwen met alopecia androgenetica. De resultaten van dit onderzoek kun je hier lezen of hieronder in PDF formaat downloaden. PDF wetenschappelijke publicatie: “The effectiveness of finasteride and dutasteride used for 3 years in women with androgenetic alopecia”. Ids H. Boersma, Arnold P. Oranje, Ramon Grimalt, Matilde Iorizzo, Bianca M. Piraccini, Emiel H. Verdonschot *Het bijwerkingencentrum Lareb heeft in de periode tussen 2005 en 2014 tien meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen van finasteride/dutasteride bij vrouwen. Twee van deze meldingen betrof het gebruik van finasteride tijdens een zwangerschap. Op grond hiervan wordt apotheken geadviseerd geen finasteride en dutasteride af te leveren aan vruchtbare vrouwen. Het volledige bericht van Lareb vind je hier.

Je maakt je zorgen over je haar?
Wij kunnen helpen!

Merk je dat je haar steeds dunner wordt? Verlies je meer haren dan normaal? Is je haargrens veranderd ten opzichte van vroeger? Maak je je zorgen over de afname van kwaliteit van je haar en wil je weten wat je kunt doen?

Onze dermatologen zijn experts op het gebied van haarproblemen.

Tijdens een consult wordt er een grondige diagnose gesteld en worden uitgebreid de behandelmogelijkheden met je besproken, samen met wat je daarvan kunt verwachten. We begrijpen dat haarverlies een emotionele impact kan hebben en ons team van professionals staat klaar om je te ondersteunen en de best mogelijke oplossingen te bieden.

Haaruitval bij vrouwen

 Haaruitval? Je haar wordt niet meer lang? Na het veertigste levensjaar merkt maar liefst 40% van de vrouwen dat hun haar dunner wordt. Denk je dat het komt door de overgang en dat je er maar mee moet leren leven? Niet nodig! Laat je goed informeren over de oorzaken en mogelijke oplossingen

bottom of page